img

Salgótarjáni Tankerületi

Központ

img

Pásztói Egységes Gyógypedagógiai

Módszertani Intézmény, Óvoda,

Általános Iskola,

Készségfejlesztő Iskola és

Kollégium (Pásztói EGYMI)

img

Nógrád Megyei Pedagógiai

Szakszolgálat

Súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek

A megyében a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekeket a szakemberek elsősorban otthonukban látják el, így tevékenységüket elszigetelten végzik. A projekt keretében sikerült létrehozni az egységes, minden törvényi szabályozónak megfelelő fejlesztési terv mintát és az annak használatára vonatkozó alkalmazási hátteret, a digitális eszköztárat és a rehabilitáció 3 fejlettségi szintjére összeállított feladatbankot.

Utazó gyógypedagógusi, utazó konduktori hálózat

Az integrált formában nevelt és oktatott sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók sikeres előrehaladását az utazó gyógypedagógusi, utazó konduktori hálózatok segítik. A projekt keretében elkészített fejlesztési terv mintával, illetve kitöltési útmutatóval kívánjuk segíteni a munkájukat. A többségi iskolák szemléletét az integráció történetéről, folyamatáról, törvényi hátteréről szóló tanulmánnyal szeretnénk formálni, amelyet belső továbbképzés formájában tárunk a partnerintézmények képviselői elé.

Pedagógiai szakszolgálat

A projekt keretében megvalósuló szakmai programok (konferenciák, kiállítások, tréningek, stb.), pedagógus továbbképzések, az elkészített módszertani anyagok és gyűjtemények, a beszerzett speciális és infokommunikációs eszközök a pedagógiai szakszolgálati tevékenységek minőségének javítását segítik. Szélesebb körben szeretnénk biztosítani a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést.

Bemutatkozó

A Salgótarjáni Tankerületi Központ 2017-ben pályázatot nyújtott be az EFOP-3.1.6-16 „A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése” című felhívásra.

A „Nem elég elindulni, de mást is hívni kell” című EFOP-3.1.6-16-2017-00011 azonosító számú projekt keretén belül lehetőségünk adódik a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek ellátását korszerűsíteni, a pedagógiai szolgáltatást igénybe vevő beilleszkedési, tanulási, magatartási, nehézséggel küzdő gyermekek vizsgálati és fejlesztési folyamatát támogatni, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek teljes integrációját megsegíteni. Feladatunk mindhárom területen a szakemberek kommunikációs lehetőségeinek megteremtése, a szakmai együttműködés szorgalmazása félnapos és egésznapos programkeretekben. Módszertani segédanyagok készülnek, melyek közül a már alkalmazásba kerültek gyakorlati hasznukat is mutatják. A beszerzett speciális és infokommunikációs eszközök nagymértékben bővítik a Pásztói EGYMI és a Nógrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat eszköztárát. Specifikus tanfolyamokon, akkreditált továbbképzésen vesznek részt a pályázat által érintett intézmények szakemberei, azzal az elsődleges céllal, hogy korszerű ismereteket szerezzenek és alkalmazzák azokat diagnosztikus és fejlesztő munkájukban. Szeretnénk, ha a pályázat megvalósítása után a Nógrád megyei gyermekek, tanulók számára széleskörű fejlesztési és terápiás lehetőségek állnának rendelkezésre. A leírtak érdekében a Pásztói EGYMI, valamint a Nógrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat minden tagintézménye együttesen, a szakmai partnerintézményeket szorosan bevonva dolgoznak.img

95

Képzésben résztvevő pedagógusok

5

Támogató programok

1

Új képzési módszertanok

226

Beszerzett infokommunikációs eszközök

96

Programokban résztvevő Tanulók

1847

Beszerzett speciális eszközök

Céljaink

A súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekeket is ellátó, továbbá utazó gyógypedagógusi/konduktori hálózatot is működtető Pásztói EGYMI szakmai fejlesztése. A Nógrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szolgáltatásaihoz való hozzáférés javítása, a területi egyenlőtlenségek csökkentése.

Digitális kompetenciák

A súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek IKT eszközökkel való kapcsolatának megerősítését, a digitális ismeretszerzési lehetőségek megmutatását végezzük.

Egyéni fejlesztésre való felkészítés

A sajátos nevelési igényű gyermekek ellátásában az egységesítés, a kompetenciakörök meghatározása és a jogszabályi háttérről való tájékoztatás történik az ellátó szakemberek, illetve a többségi pedagógusok részvételével.

Érzékenyítő tréningek

Célunk a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családok igényeinek közvetítése az ellátásban résztvevő gyógypedagógusok felé.

Szakmai segédanyagok

Feladatgyűjtemények, feladatbankok készülnek a változatos, motiváló fejlesztőfoglalkozások elősegítésére.

Konferenciák és szakmai találkozók

A szakmai együttműködések és a védőháló működtetése céljával folyamatos, inspiráló együttlétek megszervezése és lebonyolítása zajlik.

Specifikus képzések

A kedvezményezett intézmények szakemberei korszerű, korábbi ismereteiket szélesítő végzettségeket szereznek diagnosztikai és a fejlesztési területeken.

Mi emberek különbözőek vagyunk, de emberi minősgünkben egyenlőek.


Illyés Sándor

Lehet a gyermeket könyvből nevelni, de minden gyermekhez más könyv kell


Thomas Gordon

Minden gyerek más, mindenkivel egészen más módon kell foglalkozni.


Villányi Attila

Rendezvényeink

Tekintse meg legutolsó rendezvényeinket

img
Záró Sajtóközlemény

Salgótarjáni Tankerületi Központ

A „Nem elég elindulni, de mást is h...

2022-02-27
img
Hálózati együttműködés konferenciája

Pásztó

Testi lelki egészség a belső egyensú...

2022-01-25
img
EGYMI nyitott nap

Pásztó

Ezen a napon az EGYMI szakalkalmazottai,...

2021-08-30
img
Szakmai együttműködés konferencia

Rétság

A jelenlévők köszöntését követ...

2019-11-06
img
Szakmai együttműködés konferencia

Bátonyterenye

Az impulzivitás egyik legjellemzőbb t...

2019-11-06
img
Szakmai együttműködés konferencia

Balassagyarmat

dőszerű témákat választottunk, F...

2019-11-06